Den 24/8 börjar cykeltävlingen Vuelta Ciclista a España idag mer känd som La Vuelta. Vueltan är ett av de tre stora etapploppen inom cykelsporten i världen tillsammans med Tour de France och Giro d’Italia.

Årets första tävlingsdag är ett lagtempolopp på 13,4 km runt Torrevieja.

Tävlingen avslutas tre veckor senare i Madrid och iår är det en hård upplaga med åtta bergsmålgångar.

Världsmästaren Alejandro Valverde tävlar med nummerlapp 1.

Simon Yates är titelförsvarare och bakom honom på podiet förra året fanns; Enric Mas och Miguel Angel Lopez.

Den cyklist, som är i den sammanlagda ledningen under tävlingen, bär en röd tröja, motsvarigheten till den gula ledartröjan i Tour de France och den rosa tröjan i Giro d’Italia. Liksom i de övriga stora etapploppen, finns i Vuelta a España också en bergspristävling och en poängtävling, vilka också har särskilda tröjor (vit med blå prickar respektive grön), så att den längs vägen mycket stora publik ska kunna känna igen ledarna.

Loppen 5, 7, 11, 13, 15, 16, 18 och 20 följs av Peloton Verde som är “miljövolontärer” som kommer att samla upp sopor efter vägen.

Under alla 19 lopp samlas också glas in genom speciella soptunnor som ställs ut efter vägen. Glaset som samlas in ska återvinnas och omvandlas till priser som sedan delas ut till vinnarna av de olika dagsloppen. 2019 blir år nummer två man gör detta och hoppet om en fortsättning är stor då det har gett ett bra resultat och förhoppningsvis också ökat medvetenhet för återvinning.

Huvudsponsor för årets Vuelta är Carrefour.

Så varför inte följa Vueltan? Om cyklingen inte är av direkt intresse så får man se en hel av Spanien under de olika tv-sändningarna. TVE 1 är den tv kanal som visar Vueltan (2 + 10/9 är vilodagar så ingen sändning). Info finner du också på Vueltans egna hemsida – klicka här.

Jag själv som dotter till en tävlingscyklist kommer att sitta som klistrad framför tv:n!

Trevlig vuelta önskar

Janiccée